czyli - töltött paprika
serwujemy w głębokim talerzu, sosu ma być dużo... |
Koniec lata to sezon na paprykę, a najlepiej do faszerowania nadaje się ta kremowa. No i teraz są doskonałe świeże pomidory na sos ( można też użyć pomidorów z puszki lub przecier, ale ze świeżymi to jest to). W Polsce robi się to danie w zasadzie poprawnie, ale dla tych co będą robić je po raz pierwszy podaję proporcje.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego /najlepiej wieprzowego, ale może być inne/
7-10 papryk
1,5 kg świeżych pomidorów / puszka lub przecier/
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
10 dkg tłuszczu / w zasadzie smalec, ale ja używam olej/ "setka" oleju
3 łyżki mąki z "górką"
3 łyżki cukru
1 jajko
5 łyżek ryżu
sól,pieprz, majeranek
1 ząbek czosnku
trochę zielonej pietruszki np. pól pęczka
Nie przestraszcie się tą ilością składników. Farsz to nic innego jak mielone z ryżem -:).
No to zaczynamy:
papryki myjemy, wycinamy i wyciągamy "środki". W tak zwanym międzyczasie gotujemy ryż na półmiękko i odstawiamy do wystygnięcia, żeby nie parzyło:).
Mięso wkładamy do miski, dodajemy połowę cebuli lekko podsmażoną na połowie oleju, ryż, zieloną pietruszkę, jajko, przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrabiamy tak, jak mielone. I tak powstałym farszem wypełniamy papryki. Układamy w garnku o szerokim dnie i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem z pomidorów.
Sos pomidorowy robimy z pozostałych składników.
Prawidłowo powinno się sparzyć pomidory i obrać ze skórki, ale ja przeważnie tylko kroję na pół wykrawam zdrewniałe środki i miksuję.
Z drugiej połowy oleju i mąki robimy zasmażkę z drugą połową cebuli dodajemy do zmiksowanych pomidorów, lekko zagotowujemy i doprawiamy solą i cukrem. Ma być wyraźnie słodkawy smak, w razie potrzeby dajemy więcej cukru i tym to sosem zalewamy nasze papryki. Po zagotowaniu redukujemy "ogień" i gotujemy do miękkości.
Podawać z ziemniakami lub chlebem, co kto woli.
No cóż, jest to pyszne. Smacznego!
p.s. jak farszu zostanie, to formujemy gałki i układamy obok papryk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz