wtorek, 27 sierpnia 2013

F a s o l k a s z p a r a g o w a

                                                                 tym razem z boczkiem




Teraz, jak wiecie  jest sezon na fasolki szparagowe. Do tego dania nadaje się fasolka niezależnie od koloru. Moja ulubiona to fioletowa. Jest bardzo delikatna,  nie ma łyka i ma taki maślany smak :).
Jest taka smaczna, że nigdy nie gotuję mniej niż 1 kg więc takie proporcje podaję:

1 kg fasolki
30 dkg boczku wędzonego
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju

Fasolkę gotujemy  do miękkości w osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i  podsmażamy z dodatkiem oleju na bardzo wolnym  ogniu - wtedy skwarki nie stwardnieją.  Dodajemy bułkę tartą, chwilę podsmażamy o dodajemy odcedzoną fasolkę.  Delikatnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.  I to wszystko.  Smacznego !
Tak przygotowaną fasolkę jemy jako osobne danie

Brak komentarzy: