tym razem z jajkami
Leczo zagościło w polskiej kuchni na dobre i to w rożnych wersjach. Nigdzie jednak nie spotkałam się z przepisem na leczo z jajkami chociaż w domach węgierskich ta wersja spotykana jest bardzo często. Jest to świetna propozycja dla wegetarian jeśli opuszczą kiełbasę.
Pamiętajcie, że pomidorów nie może być za dużo ! Wtedy zrobi się papryka w pomidorach a nie oto przecież chodzi!
I jeszcze jedno - jeżeli to leczo nie będzie zjedzone natychmiast, to proponuję nie wbijać jajek. Wtedy można odłożyć małą porcję na patelnię z odrobiną oleju, podgrzać i wbić jajka. Smażone odgrzewane jajka nie są najlepsze -:)
Do dzisiejszego dania zużyłam:
5 papryk ew. 1 papryczka chili
2 średnie pomidory - dobrze jest sparzyć i obrać ze skórki
2 duże cebule
20 dkg kiełbasy (podwawelskiej)
1/2 łyżeczki papryki w proszku
4 łyżki oleju
sól,pieprz
po 2 jajka na osobę
Cebulę smażymy na oleju na szklisto, dodajemy pokrojoną paprykę ( niezbyt drobno) pokrojoną kiełbasę i pomidory. Solimy, pieprzymy do smaku, trochę papryki w proszku ew. dodajemy pasty paprykowe, ostrą paprykę.
Smażymy bez przykrycia!!!! na dość dużym ogniu często mieszając.
W razie potrzeby można dodać trochę oleju. I na koniec wbijamy jajka i delikatnie mieszamy aż białka się zetną. Podawać z białym pieczywem i schłodzonym białym winem. Najlepiej węgierskim :).
I to wszystko. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz