niedziela, 25 sierpnia 2013

L e c z o (lecsó)

                          

                                                    tym  razem  z  jajkami





Leczo zagościło w polskiej kuchni na dobre i to w rożnych wersjach. Nigdzie jednak nie spotkałam się z przepisem na leczo z jajkami  chociaż  w domach węgierskich ta wersja spotykana jest bardzo często.  Jest to świetna propozycja dla wegetarian jeśli opuszczą kiełbasę.

 Pamiętajcie, że pomidorów nie może być za dużo !  Wtedy zrobi się papryka w pomidorach a nie oto przecież chodzi!

I jeszcze jedno - jeżeli to leczo nie będzie zjedzone natychmiast, to proponuję nie wbijać jajek.  Wtedy można odłożyć małą porcję na patelnię z odrobiną oleju, podgrzać i wbić jajka. Smażone odgrzewane jajka nie są najlepsze -:)

Do dzisiejszego dania zużyłam:

5 papryk  ew. 1 papryczka chili
2 średnie pomidory  -  dobrze jest sparzyć i obrać ze skórki
2 duże cebule
20 dkg kiełbasy (podwawelskiej)
1/2 łyżeczki papryki w proszku
4 łyżki oleju
sól,pieprz
po 2 jajka na osobę


Cebulę smażymy na oleju na szklisto, dodajemy pokrojoną paprykę ( niezbyt drobno)  pokrojoną kiełbasę i pomidory.  Solimy, pieprzymy do smaku, trochę papryki w proszku ew. dodajemy pasty paprykowe, ostrą paprykę.

Smażymy bez przykrycia!!!!  na dość dużym ogniu często mieszając.
W razie potrzeby można dodać trochę oleju. I na koniec wbijamy jajka i delikatnie mieszamy aż białka się zetną.  Podawać z białym pieczywem i schłodzonym białym winem.  Najlepiej węgierskim :).
   
 I to wszystko. Smacznego  !      


 
                                   A to moja psiapsiółka Peśka :)

Brak komentarzy: