Rakott krumpli
Do tego ogórek kiszony lub papryka marynowana... Pycha! |
Nie szkodzi, po Wielkanocy też można ugotować jajka na twardo, no nie ? :-)
Przepis, jak zwykle prosty i bardzo smaczny. Podane ilości są dobrane do mojego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 17 cm. A więc, do dzieła!
Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 szt. kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
10 szt. jajek ugotowanych na twardo
2 małe śmietany
trochę oleju ( w oryginale smalec)
sól, pieprz, ew. vegeta
Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w plasterki, niezbyt cienkie. Kiełbasę też kroimy.
Dno naczynia lekko smarujemy olejem i po kolei układamy warstwę ziemniaków i warstwę jajek. Solimy, pieprzymy można też dodać trochę vegety.
Wiem, że niezdrowa, ale ja znalazłam w zdrowej żywności "vegetę" bezglutenową. Mam nadzieje, że choć trochę jest zdrowsza :-).
W całym domu cudnie pachnie :-) |
Skrapiamy lekko olejem i wlewamy jedną śmietanę. Na to idzie druga warstwa:
ziemniaki, jajka, przyprawy, kiełbasa, śmietana i trochę oleju. To trochę, to np. 1 łyżka.
Przykrywamy folią lub pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na ok. 1,5 godziny.
I to by było na tyle :-).
Jak po kuchni zacznie rozchodzić się smakowity zapach, to znak, już jest gotowe. Zawsze tak jest, ale na wszelki wypadek podaję czas.
Smacznego!
A ponieważ, to jest mój blog, to pokaże Wam jeszcze coś:
Przyjaciółki :-). Marta i Pesia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz