sobota, 26 kwietnia 2014

Zapiekanka wegierska - Rakott krumpli

                


                                                Rakott  krumpli





Do tego ogórek kiszony lub papryka marynowana... Pycha!
To danie  bardzo nadaje się na "powielkanoc",  ale nie miałam czasu, aby spisać.
Nie szkodzi, po Wielkanocy też można ugotować jajka na twardo, no nie ?  :-)

Przepis, jak zwykle prosty i bardzo smaczny. Podane ilości są dobrane do mojego naczynia żaroodpornego o wymiarach  25 x 17 cm.  A więc, do  dzieła!

Składniki:

ok. 1,5  kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 szt. kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
10 szt. jajek ugotowanych na twardo
2 małe śmietany
trochę oleju ( w oryginale smalec)
sól, pieprz, ew. vegeta

Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w plasterki, niezbyt cienkie. Kiełbasę też kroimy.
Dno naczynia lekko smarujemy olejem i po kolei układamy warstwę ziemniaków i warstwę jajek. Solimy, pieprzymy można też dodać trochę vegety. 
 Wiem, że niezdrowa, ale ja znalazłam w zdrowej żywności "vegetę"  bezglutenową. Mam nadzieje, że  choć trochę jest zdrowsza :-).

W całym domu cudnie pachnie :-)
Teraz kładziemy pokrojoną kiełbasę.
Skrapiamy lekko olejem i wlewamy jedną śmietanę. Na to idzie druga warstwa:
 ziemniaki, jajka, przyprawy,  kiełbasa, śmietana i trochę oleju. To trochę, to np. 1 łyżka. 
 Przykrywamy folią lub pokrywką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st.C  na ok. 1,5 godziny.
 I to by było na tyle :-). 
Jak po kuchni zacznie rozchodzić się smakowity zapach, to znak, już jest gotowe. Zawsze tak jest, ale na wszelki wypadek podaję czas.
Smacznego!


A ponieważ, to jest mój blog, to pokaże Wam jeszcze coś:


Przyjaciółki :-). Marta i Pesia

Brak komentarzy: