wtorek, 18 lutego 2014

paprykarz z ziemniaków

                                                   


                                                     czyli   krumpli  paprikás


Jest to takie wiejskie,  niezbyt wykwintne danie, ale całkiem smaczne. Powiem więcej - bardzo smaczne! A przy tym ma jedną wielką zaletę, a mianowicie składników  potrzeba niewiele. Szczególnie ważne, jak nie można wyjść z domu  (bo np. fachowcy z TPSA mieli być rano, a przyszli wieczorem).
Składniki są takie, że prawie w każdym domu  zawsze są. Do ilości zbytnio się nie przywiązujcie, Tak "Pi" razy oko.
No to zapraszam!

Składniki:

1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
30 dkg kiełbasy np. podwawelskiej  (ja dzisiaj dodałam "Berlinki", bo tylko takie miałam)
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki czerwonej (dobrej jakości np. "Kotanyi")
2 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
pieprz , sól do smaku

Kluski:

1 jajko
4 łyżki mąki
szczypta soli i trochę wody


W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy na szklisto. Teraz można dodać kawałek świeżej papryki i pomidora, ale tylko latem i niekoniecznie.

Takiego dania nie dostaniecie w żadnej csardzie
Odstawiamy, aby olej  nie był wrzący, bo papryka zbrązowieje i będzie gorzka. Wystarcz odczekać  15-20 sekund i teraz dodajemy paprykę w proszku, szybko mieszamy z cebulą i dodajemy ziemniaki. Znów szybko mieszamy, dodajemy sól i pieprz i gotujemy na średnim ogniu. Ziemniaki powinny puścić trochę soku. Gotujemy tak pod przykryciem ok. 5 minut,  dodajemy pokrojoną kiełbasę ( można opuścić i wtedy będzie danie wegetariańskie). Teraz zalewamy wszystko wodą tak, aby przykryła ziemniaki na ok. 3 cm.  I gotujemy ok 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy ciasto  i, jak już ziemniaki będą miękkie, łyżką wkładamy kluski. Gotujemy jeszcze parę minut i gotowe.

Smacznego!!!







Brak komentarzy: