wtorek, 8 października 2013

Ś l i w k i - g r u s z k i w occie

Nie jest to co prawda przepis węgierski, ale bardzo dobry.
Jest to przepis mojego wujka Kazika, wilniuka. Przepis solidny i sprawdzony. Już 30 lat robię przetwory wg niego i zawsze się udaje. Takie octowe owoce świetnie pasują do pieczonej kaczki, gęsi oraz innych mięs.  Tu  przykładowo są gruszki, ale w ten sam sposób robię śliwki, albo jedne i drugie razem. No to zaczynamy.
Często robię gruszki ze śliwkami

Składniki:
1 kg gruszek
1/2 szklanki  octu  6%
1/2 szklanki wody12 dkg cukru
kilka goździków

Niezbyt miękkie gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i przekrajamy na 4 części.  Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i goździkami.  Do takiego wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu tak długo aż syrop stanie się gęsty, jak miód.  Następnie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików i zalewamy syropem. Słoiki szczelnie zamykamy i odwrócamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego!

Brak komentarzy: