Jest to przepis mojego wujka Kazika, wilniuka. Przepis solidny i sprawdzony. Już 30 lat robię przetwory wg niego i zawsze się udaje. Takie octowe owoce świetnie pasują do pieczonej kaczki, gęsi oraz innych mięs. Tu przykładowo są gruszki, ale w ten sam sposób robię śliwki, albo jedne i drugie razem. No to zaczynamy.
Często robię gruszki ze śliwkami |
Składniki:
1 kg gruszek
1/2 szklanki octu 6%
1/2 szklanki wody12 dkg cukru
kilka goździków
Niezbyt miękkie gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i przekrajamy na 4 części. Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i goździkami. Do takiego wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu tak długo aż syrop stanie się gęsty, jak miód. Następnie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików i zalewamy syropem. Słoiki szczelnie zamykamy i odwrócamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz