czyli kacsasült
Jak zwykle w moim przypadku, przepis ten jest bardzo prosty, no i jak najbardziej węgierski.
Tak wygląda przed upieczeniem, po upieczeniu nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-) |
- kaczka lub kacze udka
- sól
- majeranek
- 4 małe jabłka / niekoniecznie/
Kaczkę lub udka posolić i obficie posypać majerankiem najlepiej na noc, ale wystarczy na 1 godzinę. Jeśli mamy całą kaczkę, to dodajemy sporo majeranku także do środka. Do brytwanki wlewamy 3/4 szklanki wody, układamy jabłka / jeśli duże, to przekrojone/,przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na dokładnie 2 godziny. Następnie ściągamy folię, nastawiamy na 230 st.C na ok. 15 minut, żeby się skórka zrumieniła. I to wszystko. Podajemy z kluskami, kaszą - to już bardziej po polsku- i zasmażaną czerwoną kapustą /następny przepis/. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz