środa, 31 lipca 2013

Baaardzo lekki obiad

                        Warzywa zapiekane z makaronem


W tym roku lato mamy jak się patrzy a co za tym idzie nikt nie ma ochoty stać przy kuchni. Do tego jest to danie prawie bez kalorii, a o to chodzi no nie?



Do tego dania zużyłam: 

2 średnie cukinie
2 cebule cukrowe /b.lubię/
2 pomidory sparzone i obrane
1/2 papryki z każdego koloru
2 łyżki oliwy z oliwek
ew. 2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz

Akurat tak miałam, oczywiście może być jeden kolor papryki,

i zioła z mojej wielgachnej donicy, czyli:

oregano, rozmaryn, tymianek no i kolendrę, którą ostatnio bardzo polubiłam.

Jak widzicie do zapiekania mam b. pięknego ceramicznego bażanta,którego nabyłam w drodze kupna kiedyś nad Balatonem. Fajny, nie?

A więc dno takiego garnka lub brytwanki smarujemy 1 łyżką oliwy i układamy warstwami: cukinię, paprykę, cebulę, posypujemy ziołami,solą i pieprzem do smaku.  Na wierzch polewamy drugą łyżkę oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 1 godzinę. Z oliwy można całkiem zrezygnować to już w ogóle będzie light. Na ogół podaję z makaronem 
pełnoziarnistym i  posypuję parmezanem.  Smacznego!





Brak komentarzy: