poniedziałek, 29 lipca 2013


        A więc zaczynam od tytułowego lecsó




to bardzo szybkie, proste i bardzo smaczne danie, właściwie nie znam nikogo komu by nie smakowało. Na początek mała ilość na spróbowanie.


Składniki:     1/2kg     papryki - żółtej tej , która jest tylko latem 
                  1 papryka chili
                  1 spora cebula - najlepiej cukrowa
    
                           2 średnie pomidory - dobrze jest sparzyć i obrać ze skórki
                           15 dkg kiełbasy np. podwawelskiej /śląskiej itp./
                  3-4 jajka  niekoniecznie
                  50ml oleju słonecznikowego lub kujawskiego
                  pieprz, sól do smaku
i jeśli ktoś ma, to pasta z papryki Piros  Arany  lub  inna pikantna pikantna



Umytą paprykę  kroimy na dość duże kawałki, cebulę w piorka też niezbyt cienkie, pomidory w np. ósemki


do rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej, podgrzewamy dodajemy cebulę, po zeszkleniu dodajemy paprykę, jeśli ktoś lubi b. ostro to pokrojoną papryczkę chili, kiełbasę i pomidory. Solimy,pieprzymy  do smaku ew. dodajemy pasty z papryki i wszystko to dusimy na dużym ogniu często mieszając. NIE PRZYKRYWAĆ!!! Nadmiar wody ma wyparować. Kiedy paryka zrobi szklista, miękka ale jędrna tj. ok.10-15 min. Z oleju i soku z warzyw powinien utworzyć się pyszny sos, w razie potrzeby można dodać więcej oleju wbić jajka idelikatnie wymieszać.  That's all, jak mówi Meryl Streep w "Diabeł ubiera się u Prady" :). 

Brak komentarzy: