A więc zaczynam od tytułowego lecsó
to bardzo szybkie, proste i bardzo smaczne danie, właściwie nie znam nikogo komu by nie smakowało. Na początek mała ilość na spróbowanie.
Składniki: 1/2kg papryki - żółtej tej , która jest tylko latem
1 papryka chili
1 spora cebula - najlepiej cukrowa
2 średnie pomidory - dobrze jest sparzyć i obrać ze skórki
15 dkg kiełbasy np. podwawelskiej /śląskiej itp./
3-4 jajka niekoniecznie
50ml oleju słonecznikowego lub kujawskiego
pieprz, sól do smaku
i jeśli ktoś ma, to pasta z papryki Piros Arany lub inna pikantna pikantna
Umytą paprykę kroimy na dość duże kawałki, cebulę w piorka też niezbyt cienkie, pomidory w np. ósemki
do rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej, podgrzewamy dodajemy cebulę, po zeszkleniu dodajemy paprykę, jeśli ktoś lubi b. ostro to pokrojoną papryczkę chili, kiełbasę i pomidory. Solimy,pieprzymy do smaku ew. dodajemy pasty z papryki i wszystko to dusimy na dużym ogniu często mieszając. NIE PRZYKRYWAĆ!!! Nadmiar wody ma wyparować. Kiedy paryka zrobi szklista, miękka ale jędrna tj. ok.10-15 min. Z oleju i soku z warzyw powinien utworzyć się pyszny sos, w razie potrzeby można dodać więcej oleju wbić jajka idelikatnie wymieszać. That's all, jak mówi Meryl Streep w "Diabeł ubiera się u Prady" :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz